Harjoitus 1. Aistirastit ja niiden purku (20 min)
1. TUNTORASTI
liotettuja liivatelehtiä ja turvotettua liivatejauhetta.
Harjoitus
suoritetaan tutkimalla ruokaa pelkän tuntoaistin avulla. Liivatteet
voivat olla esimerkiksi tummissa muovipusseissa, jolloin tuotetta ei
näe, vaan sitä pelkästään kosketaan.
Harjoituksen kulku ja purku. Oppilaat pohtivat ryhmittäin rastilla seuraavia kysymyksiä.
- Miten tuotteet eroavat toisistaan rakenteeltaan?
- Mitä ruoka-ainetta astioissa on?
- Millaisia asioita tuntoaistimme kertoo meille ruoan laadusta?
2. NÄKÖRASTI
chia-siemeniä sellaisenaan ja liotettuna.
Ulkonäkö
on usein ensimmäinen arvioinnin kohde, kun päätetään, syödäänkö ruokaa.
Tästä syystä chia-siemenet ovat sekä sellaisenaan että liotettuina.
Saadaan vertailevia aistituntemuksia.
Harjoituksen kulku ja purku. Oppilaat pohtivat ryhmittäin rastilla seuraavia kysymyksiä.
- Miten tuotteet eroavat toisistaan rakenteeltaan?
- Mitä ruoka-ainetta astioissa on?
- Millaisia havaintoja ruoasta teemme näköaistimme varassa?
3. HAJURASTI,
Popcorn.
Harjoitus
suoritetaan tutkimalla ruokaa pelkän hajuaistin avulla. Popcornit
voidaan ottaa astiasta hetki ennen kun oppilaat tutkivat rasteja,
jolloin jää pelkkä haju jäljelle.
Harjoituksen kulku ja purku. Oppilaat pohtivat ryhmittäin rastilla seuraavia kysymyksiä.
- Mitä ruoka-ainetta astiassa on?
- Yhdistätkö tuoksun johonkin tiettyyn asiaan?
4. MAKURASTI
Ananas sekä tuoreena että kuivattuna, ja myös keinotekoisena aromina.
Harjoituksessa
on tarkoitus arvioida, millä tavoin ruoka-aineen maku eroaa tuoreen,
kuivatun ja keinotekoisen välillä. Maistelun avulla havainnollistuu
hyvin, kuinka elintarvikkeiden käsittely luo uusia makuaistimuksia ja
miten makukokemukset voivat olla myös keinotekoisia.
Harjoituksen kulku ja purku
Oppilaat
maistelevat tuoretta ja kuivattua ananasta. Tehtävänä on vertailla,
kuinka maku eroaa tuoreen ja kuivatun välillä. Miksi näin on? (Kun
vesi on haihtunut ananaksesta, jäljellä on enemmän sokeria hedelmän
painoon verrattuna, minkä vuoksi kuivattu ananas maistuu makeammalta
kuin tuore ananas.) Miten
maku muuttuu kuivatuksen jälkeen? Entä miltä maistuu ananas
keinotekoisena aromina? Aromi on hyvä laimentaa pieneen vesitilkkaan.
Makuharjoituksessa
voidaan näin arvioida, millä tavoin ruoka-aineen maku eroaa tuoreen,
kuivatun ja keinotekoisen välillä. Maistelun avulla havainnollistuu
samalla hyvin, kuinka elintarvikkeiden käsittely luo uusia
makuaistimuksia.
5. KUULORASTI
Viimeiseksi
kuunnellaan kaksi ääniraitaa yhdessä koko ryhmän kanssa. Oppilaat
istuvat omille paikoilleen. Oppilaat yrittävät tunnistaa, mitä
ääniraidoilla tapahtuu. Kerromme etukäteen vain, että äänet liittyvät
jollain tavalla keittiöön tai ruokaan.
Ääniraita 1: Juominen:
Ääniraita 2: Sipulin pilkkominen ja paistaminen:
- Voiko ruoka kuulostaa houkuttelevalta?
- Millaisia päätelmiä teemme pelkän äänen perusteella?
- Teemmekö ruoan tuoksuista päätelmiä äänen perusteella?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti